Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začínáte pracovat jako obchodní zástupce?

Začínáte v práci jako obchodní zástupce? Máte plnou hlavu toho, jak co dělat. Jak působit na zákazníky, jak působit profesionálně? Snažíte se schovat před zákazníky vaši malou znalost produktů?  Vaši nejistotu schováváte za frajerství a okázalou suverenitu? Myslíte si, že jste u zákazníků za hvězdy, ale opak je pravdou. Většinová reakce prodavačů na nové prodejce je, "vyzkoušíme si tě". 

Je potřebné si uvědomit, že Vy začínáte, ne ti co stojí naproti Vám. Do maloobchodních prodejen přijde za den až 5 obchodních zástupců. Návštěvy se opakují po týdnu, dvou.  Během 14 dnů přijde do prodejny cca 50 obchodních zástupců.  Je to hodně početný vzorek lidí na to, aby prodavači, vedoucí nebo majitelé obchodu, dokázali poznat začátečníka.

Když za nimi přijedeme my, "staří harcovníci", kteří k nim na prodejnu jezdíme roky, slyšíme jejich názory a reakce. Shodou okolností se mi to stalo tento květen dvakrát.

První reakce: " Přišlo takový mladý ucho, kolem 20. Chudák toho moc nevěděl, ale snažil se. Tak jsem mu ještě vysvětloval rozdíly mezi výrobky. Bylo mi ho úplně líto, chtěl jsem mu pomoc".

Druhá reakce: "Přišel namistrovanej frajírek, který nic nevěděl, prý mu říkají holky "XY". O zboží nic nevěděl a ani ho nezajímalo. Žádná snaha mi něco nabídnout. Hodil katalog na pult, to bylo vše. Nejraději bych ho vyhodila. Slíbil, že mi zavolá, jak zjistí, co jsem chtěla. Vůbec se neozval. To nesnáším. Jestli se jeho chování příště nezmění, budu si na firmě na něj stěžovat". Perličkou na závěr bylo: "Ještě, že vím za ty roky, co si chci objednat a znám jejich kódy". To mě dorazilo.

Sami asi cítíte ten rozdíl v přístupu prodavačů k oběma začínajícím obchodním zástupcům. Když začínáte a nevíte nějakou odpověď, přiznejte to s tím, že ji zjistíte.  Odpověď zjistěte a zavolejte Vašemu zákazníkovi. Jestli Vás jenom zkouší, řekne Vám odpověď sám.

Nejhorší potupa pro Vás, obchodního zástupce, je nespokojenost zákazníků a poslání stížnosti na firmu. Když už někdo z vašich zákazníků (prodavačů, vedoucích či majitelů obchodu) zavolá na firmu a stěžuje si na Váš přístup a chování, věřte, že je situace hodně vážná. Stížnost je krajní situace, když obchodní zástupce vše ignoruje.

Vaši zákazníci budou mít pro Vás pochopení, pokud jim nebudete tvrdit nesmysly a hrát si na velezkušeného. Každý musí nějak začít. Přeji Vám hodně spokojených zákazníků.

 

Autor: Ivana Sáčková | sobota 2.6.2012 19:02 | karma článku: 9,21 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

Ivana Sáčková

Obchodníci nebo hyeny?

Stále oblíbené předváděcí akce, končí stejně. Výsledkem jsou obelhaní staří lidé, kteří svoji důvěřivost draze zaplatili. Mnohdy je "úžasné zboží" stojí víc než jejich celý důchod. Na předváděcích akcích je pár lidí obětováno ve prospěch ostatních. Nikdo nechce koupit, tak vyberou někoho a už ho nepustí. Tak dlouho"vyvoleného" přesvědčují, až dotyčný podlehne a podepíše kupní smlouvu. Manipulace dostane i ty, kteří si myslí, že odolají a udělají si pěkný výlet

12.8.2012 v 11:22 | Karma: 22,36 | Přečteno: 1508x | Ostatní

Ivana Sáčková

Mýty o práci obchodního zástupce.

Jaké jsou 3 největší mýty o obchodních zástupcích? Většinou jsou mýty podložené negativními zkušenostmi. Svůj podíl na negativním hodnocení mají podomní prodejci. Rovněž i prodejci, odchytávající budoucí zákazníky na ulici. Tito prodejci mnohdy používají podivné praktiky, jenom aby prodali. Problém je, že tito prodejci vědí, že už Vás nikdy neuvidí.

7.7.2012 v 17:04 | Karma: 11,93 | Přečteno: 2009x | Ostatní

Ivana Sáčková

Bez praxe a zkušeností obchodním zástupcem.

Čtete dobře, opravdu je to možné. I v dnešní době, se dá najít firma, která Vás zaměstná na pozici obchodního zástupce bez praxe a zkušeností. Sen jedné mladé paní se stal skutečností. Z nezaměstnané maminky je obchodní zástupkyně. Je to přímo skvělé, že se matka dvou dětí nevzdala a šla si trpělivě za svým snem. Chtěla to dokázat. Stát se obchodním zástupcem, i když nemá praxi.

23.6.2012 v 11:18 | Karma: 10,96 | Přečteno: 2272x | Ostatní

Ivana Sáčková

Patříte mezi ty, co kradou?

Stále mě zaráží jedna věc. Proč musí lidi krást? Na jednu stranu slyšíte, jenom abych nepřišel o práci, co bych dělal, to je hrozné. Opačná stránka věci je, že stejného člověka přistihnete, jak krade. Proč? Kdo mu dal právo ukrást něco, co druhý vyprodukoval nebo si koupil. Nejlepší na tom je, že stejní lidé kritizují vše a všechny. Poukazují na to, že jejich práce není patřičně oceněna, jak si ti na hoře hrabou, ...

17.6.2012 v 11:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1246x | Ostatní

Ivana Sáčková

Jak se motivují prodavači k lepším výkonům?.

Dnes mě moji zákazníci opět dostali. Povykládali mi, jak u nich v prodejně probíhal " mystery shopping", aneb oblíbená hra, stresuj svého prodavače. Možná máte vlastní zážitek s podobným fingovaným nákupem.

26.5.2012 v 19:09 | Karma: 25,96 | Přečteno: 2088x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
Jmenuji se Ivana Sáčková, už léta jsem obchodní zástupce.

V začátku mi bylo pomoženo, dnes chci pomoc poslat dál. Věřím, že Vám v tom, jak být v životě úspěšným "obchoďákem", moje články pomůžou. Proto se web pro „obchoďáky“ narodil, a kdyby pomohl jenom jednomu člověku ke zlepšení jeho života, tak splnil svůj účel.

Podívejte se na stránky Školení pro obchodní zástupce".
Více dozvíte na mém webu www.ivanasackova.cz".